Semua Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Stevia

Apa Itu Stevia?

Stevia Rebaudiana adalah sejenis tumbuhan berdaun manis dari spesies Rebaudiana yang berasal dari Brazil. Stevia sudah mula digunakan beratus-ratus tahun dahulu sebagai pemanis makanan dan minuman oleh masyarakat kerana kadar kemanisannya yang tinggi. Ia juga digunakan untuk merawat luka terbakar, masalah perut dan penawar dalam menurunkan tekanan darah tinggi, diabetes, obesiti, melawaskan kencing, menguatkan otot organ hati dan lain-lain.

Adakah Stevia Bermanfaat?

Stevia adalah pemanis nonnatur. Ini bermakna ia mempunyai hampir tiada kalori. Jika anda cuba menurunkan berat badan, aspek ini mungkin menarik. Sesetengah penyelidikan telah menunjukkan bahawa menggantikan pemanis nonnutrit untuk gula di dalam minuman boleh membantu anda mengurangkan berat badan berlebihan dan mengekalkan berat badan yang sihat.

Sekiranya anda menghidap diabetes, stevia boleh membantu mengekalkan kadar gula dalam darah anda. Satu kajian tahun 2010 stevia didapati dapat menurunkan kadar insulin dan glukosa dengan ketara.

Dan menurut kajian tahun 2009, stevia dapat membantu mengatasi kolesterol. Peserta kajian menggunakan 400 mililiter ekstrak stevia setiap hari selama satu bulan. Kajian mendapati stevia menurunkan jumlah kolesterol, kolesterol LDL ("buruk"), dan trigliserida tanpa kesan sampingan yang negatif. Ia juga meningkatkan kolesterol HDL ("baik").

 

Kenapa D'Care Stevia Sweetener?

 •  100% Ekstrak Semulajadi Daun Stevia
  berkualiti.
 • Mudah larut dalam air.
 • 300 kaliganda lebih manis dari gula.
 • Tidak memudaratkan walaupun berlebihan.
 • Sangat sesuai digunakan dalam makanan
  dan minuman.
 • Tahan lama dan stabil.
 • Mudah disimpan.
 • Anti Bakteria dan serangga.
 • Mudah dibawa kemana-mana.
 • Sesuai untuk semua peringkat umur.
 • Tiada Bahan tiruan.

TERMURAH DI PASARAN!!

dcarestevia1-01

Adakah Stevia mempunyai kesan sampingan?

Secara amnya, stevia glycosides seperti Reb-A diiktiraf sebagai selamat. Seperti kebanyakan pemanis, kelemahan utama stevia adalah rasa. Stevia mempunyai rasa yang ringan dan licik yang sedikit pahit. Sesetengah orang menikmatinya, tetapi apa yang penting adalah khasiat utamanya.

Adakah Stevia selamat digunakan untuk perempuan mengandung?

Stevia dibuat dengan Reb-A selamat untuk digunakan secara sederhana semasa kehamilan. Jika anda sensitif terhadap alkohol gula, pilih jenama yang tidak mengandungi erythritol seperti Stevia Extra Sweetener (HerbaAsia).

Daun asli Stevia dan ekstrak stevia mentah, termasuk stevia yang telah tumbuh di rumah, tidak selamat digunakan jika anda mengandung tanpa proses yang betul.

pregnantwomen

Apakah kaitan antara kanser dan Stevia?

Beberapa bukti yang menunjukkan bahawa stevia boleh membantu melawan atau mencegah beberapa jenis kanser.

Mengikut kajian 2012, glikoside yang dipanggil stevioside yang terdapat dalam tumbuhan stevia membantu meningkatkan sel kanser pada sel kanser payudara manusia. Stevioside juga boleh membantu mengurangkan beberapa jalur mitokondria yang membantu kanser tumbuh.

Satu kajian 2013 menyokong penemuan ini. Ia mendapati bahawa banyak derivatif stevia glikoside adalah toksik kepada leukemia tertentu, paru-paru, perut, dan saluran sel kanser payudara.

Cara penggunaan D'Care Stevia Sweetener sebagai pengganti gula?

Stevia boleh digunakan sebagai pengganti gula dalam makanan dan minuman kegemaran anda. Setitis D'Care Stevia Sweetener adalah sama dengan kira-kira dua sudu teh gula meja.

Kepelbagaian penggunaan Stevia Extra Sweetener adalah dalam:

 • minuman kopi / teh/ minuman buah-buahan dan lain-lain.
 • industri pembuatan makanan diet sihat.
 • industri pembuatan kek/kuih.

  Stevia boleh dibakar dalam pembuatan kek walaupun ia mungkin membuatkan kek dan kuih sedikit rasa "aftertaste". Kami mengesyorkan anda untuk menggantikan separuh sahaja jumlah gula dalam resipi anda dengan Stevia Extra Sweetener.

Find Us

Address
Lot 216, Batu 3 Jalan Pantai,
71000 Port Dickson, N. Sembilan

Hours
Monday -Friday: 9:00AM - 5:00PM
Saturday & Sunday: CLOSED

Hunting Line
Whatsapp : 0173406603

About Us

This may be a good place to introduce yourself and your site or include some credits.

SIGN UP FOR NEWS AND PROMOTIONS

Copyright © HerbaAsia 2017 - All Right Reserved